Girassol Vakanties - Portugal Vakanties

Dwars door de Alentejo

Dwars door de Alentejo: deze rondreis voert door de prachtige provincie Alentejo, waar het soms lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Het wijdse golvende landschap met de zo karakteristieke olijfbomen en kurkeiken, de bloemenpracht in het voorjaar, de wijngaarden, de hoog op heuvels gelegen vestingstadjes, de stuwmeren, de oude ambachten en tradities, de heerlijke lokale keuken en de vriendelijke mensen -en dit is maar een kleine selectie van wat u kunt verwachten- maakt de Alentejo tot een geweldig gebied om door u ontdekt en verkent te worden. Net als wij, zult ook u zich verbazen over de goede en rustige wegen, die rondreizen hier tot een feest maken.
De reis begint met een verblijf in een 18e eeuws landhuis, oorspronkelijk gebouwd als een station voor de diligencedienst, gelegen in het historische Alcáçovas, vlakbij Viana do Alentejo en op 35 km van Évora. Dan volgt Borba, bekend om de heerlijke wijnen uit deze streek en de marmergroeven, die u rondom dit stadje aantreft. Meer noordelijk bezoekt u het mooie Crato, een historisch stadje dat in 1350 door Koning Sancho II aan de door de kruisvaarders gestichte Johanniter Orde werd geschonken. De rondreis eindigt met een verblijf in Alcochete, een pittoresk, typisch Portugees vissersdorpje aan de rivier de Taag, even ten zuidoosten van Lissabon.

De Solares zijn onderverdeeld in drie categorieën:
CA: Casas Antigas
QH: Quintas & Herdades
CR: Casas Rústicas

Lees meer onder: Aanvullende Informatie

Route: Lissabon - Lissabon, km, Solares, nachten
1e dag: Luchthaven Lissabon - Viana do Alentejo, 130 km, Casa Santos Murteira (CA), 2 nachten.
3e dag: Viana do Alentejo - Borba, 90 km, Casa do Terreiro do Poço (CA), 2 nachten.
5e dag: Borba - Crato, 80 km, Casa do Crato (CA) 2 nachten
7e dag: Crato - Alcochete, 170 km, Quinta da Praia das Fontes (CA), 2 nachten.
9e dag: Alcochete - Luchthaven Lissabon, 75 km

Bij deze reis is een categorie A auto (t/m 3 personen) of een categorie F auto (4 personen) inbegrepen voor 8 etmalen. Indien gewenst, kunt u deze onder opties (tegen toeslag) wijzigen in een andere auto categorie.

Casa do Terreiro do Poco

Dit 18e eeuwse landhuis (CA) ligt in het historische centrum van Borba, naast de prachtige tuinen van Largo dos Combatentes. Het huis bestaat uit eigenlijk uit drie gebouwen, die op een unieke wijze met elkaar verbonden zijn. Beslist een architectonisch hoogstandje. Casa do Terreiro do Poço is smaakvol gerenoveerd. Het heeft een klassieke inrichting, waarbij meubelen uit Portugal, Azië en Afrika een voorbeeld zijn van de eeuwenlange Portugese ontmoetingen met andere culturen.
Acht 2-persoonskamers, zwembad, tuinen.

Casa do Crato

Het Casa do Crato biedt kamers in Crato met gratis WiFi, een buitenbad, een eigen bar en gratis privéparkeergelegenheid. Sommige kamers zijn voorzien van een zithoek. Alle kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer en een flatscreen-tv met kabelzenders.De accommodatie heeft een gedeelde lounge.

Casa Santos Murteira

Casa Santos Murteira (CA), oorspronkelijk gebouwd om te fungeren als een station voor de diligencedienst, ligt in het historische plaatsje Alcáçovas, vlakbij Viana do Alentejo en op 35 km van Évora (UNESCO werelderfgoed). Het huis dateert uit de 18e eeuw en is nog steeds eigendom van dezelfde familie. In 1994 besloot Dona Maria da Encarnaçao Santos Murteira Fernandes, om het voortbestaan van het erfgoed voor de toekomst te behouden, het landhuis open te stellen voor gasten. Dit mooi landhuis heeft een prachtige antieke inrichting, oude schilderijen en fantastische gobelins.
Zes 2-persoonskamers, zwembad, tuinen

Quinta da Praia das Fontes

Quinta da Praia das Fontes(CA) ligt in het centrum van Alcochete een schilderachtig Vissersdorpje aan de rivier de Taag, even ten zuidoosten van Lissabon. De solares, was ooit het huis van de Markies de Soydos en dateert uit de 16e eeuw. In de 17e en 18e eeuw werden de magnifieke Portugese tegels (azulejos) aangebracht. Bij de laatste renovatie heeft men er voor gezorgd dat er geen afbreuk werd gedaan aan de oorsprokelijk stijl en historische sfeer van dit mooie landhuis.
Drie 2-persoonskamers, twee 1-persoonskamers, 4 appartementen, tuinen, zwembad en tennisbaan.
Solares: een kennismaking met de traditionele Portugese gastvrijheid.
Een verblijf in een Solares staat borg voor een ongedwongen vakantie en een kennismaking met de traditionele Portugese gastvrijheid. De huizen beschikken over een klein aantal kamers en liggen meestal in een rustige landelijke omgeving, vaak op korte afstand van dorpjes en stadjes. Een ideale basis voor een verkenningstocht door het mooie onbedorven binnenland. Tijdens uw verblijf kunt u zich vrij door bijna alle vertrekken begeven en gebruikmaken van de aanwezige faciliteiten. Het ontbijt is in de reissom inbegrepen en de kamers hebben allemaal een privé badkamer. De eigenaren zullen u warm verwelkomen en u informeren over de omgeving, de lokale gastronomie en de tradities. Sommige huizen verzorgen op verzoek ook een diner. Zo'n maaltijd wordt vaak genoten met de familie en andere gasten. Een unieke manier om kennis te maken met het traditionele leven. Om de continuïteit in kwaliteit te waarborgen worden de huizen met grote regelmaat door Turihab geïnspecteerd, zodat ze blijven voldoen aan de hoogste eisen.

De Solares zijn onderverdeeld in drie categorieën:
CA: Casas Antigas
QH: Quintas & Herdades
CR: Casas Rústicas

Casas Antigas zijn prachtige authentieke huizen, variërend van statige landhuizen tot elegante country houses, die veelal dateren uit de 17de of 18de eeuw. Ze zijn privé bezit, vaak al honderden jaren eigendom van dezelfde familie. Veel huizen zijn met behulp van de Portugese staat gerestaureerd en vormen een uniek onderdeel van het nationale erfgoed.

Quintas & Herdades zijn sfeervolle landhuizen, die in bouwstijl variëren van klassiek tot rustiek. Ze liggen binnen een uitgestrekt landgoed of zijn het hoofdhuis van een grote boerderij. De rust en de zuivere lucht maken een wandeling door de tuinen, olijf-en sinaasappelboomgaarden of de wijngaarden tot een ware belevenis.

Casas Rústicas zijn rustieke in regionale stijl opgetrokken huizen, waarbij gebruik werd gemaakt van materialen uit de streek. Ze zijn geringer van omvang, eenvoudig maar praktisch en comfortabel ingericht. Gelegen in kleine dorpjes of binnen een landgoed bieden zij een uitstekende kans om te genieten van de rust van het landelijk leven.

Casa-Santos-Murteira,Casa-do-Terreiro-do-Poco-,Casa-do-Crato,Quinta-da-Praia-das-Fontes-
iStock-861322284

Costa de Lisboa

De Taagvallei heeft een heuvelachtig landschap en een prachtige kustlijn met kliffen en beschutte stranden. Dit gebied biedt u een prima combinatie tussen cultuur en ontspanning. Ons aanbod in deze streek is groot. Girassol Vakanties maakt uw keuze wel heel gemakkelijk!

Ten noorden van Lissabon ligt de Taagvallei. Het gebied heeft een heuvelachtig landschap en een kustlijn van kliffen en beschutte stranden.
De Atlantische kust van de Costa de Lisboa is rotsachtig maar er zijn ook veel mooie zandstranden, bijvoorbeeld die van de Costa da Caparica rond het vissersplaatsje Sesimbra en het afgelegen schiereiland Troja dat tegenwoordig een populair zonnevakantieoord is.

Niet ver landinwaarts liggen de schitterende beboste heuvels van het bijzondere stadje Sintra.
Ondanks de snelle verstedelijking zijn er nog altijd vele authentieke boerendorpen en havenstadjes.
Naar de kust toe bevinden zich diverse 19e eeuwse badplaatsen als Estoril, met prachtige parken, lanen met palmbomen, villa´s en paleizen, een casino en een mooi zandstrand met daarlangs een aangename wandelpromenade. Ooit een mondaine badplaats en toevluchtsoord van verbannen vorsten uit verschillende Europese landen, tegenwoordig wordt het stadsbeeld ook voor een deel bepaald door moderne appartementen en hotels.

Het visserstadje Cascais ligt vlak naast Estoril in een beschutte baai. Het is een nog authentiek plaatsje, waar eind 19e eeuw de leden van de koninklijke familie hun zomers doorbrachten. Daardoor groeide het uit tot een modieus vakantieoord voor rijkelui, die hier prachtige villa´s lieten bouwen.

[P] = Overnachtingen in Pousada's
[S] = Overnachtingen in Solares
[Q] = Overnachtingen in Quinta's van Nederlandse eigenaren
[H] = Overnachtingen in Hotels of Appartementen

iStock-618753688-small

Alentejo

De Alentejo wordt ook wel de korenschuur van Portugal genoemd. Letterlijk vertaald betekent Alentejo het land achter de Taag (Além Tejo).

In het noorden begrenst door de rivier de Taag en in het zuiden door de Algarve, beslaat deze provincie maar liefst een derde van Portugal, terwijl er slechts 12 % van de bevolking woont.

De Alentejo bestaat uit de Alto Alentejo en de Baixa Alentejo. Het is een afwisselend landschap met heuvels, bosgebieden, akkers, wijngaarden. De kurkeiken en olijfbomen vormen een belangrijke bron van inkomsten. Tussen de glooiende velden liggen dorpen met in pastelkleuren gepleisterde kleine huisjes, vele middeleeuwse vestingstadjes met in de architectuur nog Moorse invloeden, zichtbaar in de witte galerijen en balkons met ornamentele smeedijzeren hekjes.
In de Alentejo is geen sprake van massatoerisme, hier komen de in de eeuwenoude cultuur van steden als Elvas, Beja of Évora geïnteresseerde bezoekers.

De "marmer" stadjes Estremoz en Vila Viçosa en de imposante vestingwerken en versterkte dorpjes aan de Spaanse grens zijn zeker een bezoek waard. Een heerlijk vakantiegebied waarbij u kennis maakt met de echte Portugese bevolking.

Girassol Vakanties biedt u een aantal accommodaties in de Alentejo, waarbij we rekening hebben gehouden met het authentieke karakter en de kwaliteit van het hotel.

[P] = Overnachtingen in Pousada's
[S] = Overnachtingen in Solares
[Q] = Overnachtingen in Quinta's van Nederlandse eigenaren
[H] = Overnachtingen in Hotels of Appartementen

2017 Style in Travel

Style in Travel
Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen Stichting Garantiefonds Reisgelden Calamiteitenfonds Reizen Greenseat - CO2 Compensatie