Girassol Vakanties - Portugal Vakanties

Ontdek het historische erfgoed van Noord Portugal

Solares - Ontdek het historische erfgoed van Noord Portugal
Een bijzondere reis, die voert langs 3 prachtige historische landhuizen, gelegen in het gebied tussen de rivieren Douro en Lima in de provincie Minho, de meest traditionele regio van Noord Portugal. De huizen en de landgoederen, die dateren uit de 17e eeuw, zijn tot op de dag van vandaag nog steeds het eigendom van de oorspronkelijke adellijke families, die hun culturele erfgoed en de traditionele levenswijze met liefde onderhouden en bewaken. De inrichting van de huizen, de gerestaureerde originele meubelen en decoraties versterken de sfeer van goede smaak en het gevoel van comfort. En…..heeft het uw interesse…..dan hoort u de boeiende geschiedenis en de meest bijzondere details in elk huis van de eigenaar zelf.

Tijdens deze rondreis wacht u bij aankomst in elke Solares een hartelijke ontvangst met een welkomstdrankje en een traditionele lekkernij door de gastvrije eigenaren, die u graag informeren over de activiteiten, wandelingen en interessante en/of leuke excursies in de omgeving. Onder Accommodatie leest u de uitgebreide beschrijving van deze drie Solares.

Programma:
Dag1: uw eerste landhuis ligt in de Douro vallei. Het landschap hier bestaat uit steile heuvels en diepe valleien met uitgestrekte wijnterrassen en kan zonder te overdrijven, als majestueus kan worden omschreven. De Douro regio, niet alleen beroemd vanwege de bekende portwijn maar ook om de heerlijke lokale tafelwijnen, is tegenwoordig door Unesco aangemerkt als werelderfgoed.
Bezoek het dorpje Peso da Régua, maak van daaruit een boottocht op de Douro rivier en laat u imponeren door het langzaam voorbij glijdende landschap. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het stationnetje van Pinhão en bewonder de prachtige tegelplateaus.

Dag 3: vanuit dit landhuis, even ten zuiden van Guimarães zult u zeker genieten van een bezoek aan het historische centrum van deze stad, die de eervolle naam "Wieg der Natie" draagt, omdat de in 1109 hier geboren Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, Guimarães als hoofdstad van het nieuwe rijk koos. Loop omhoog naar het imposante kasteel, bewonder het iconische standbeeld van Dom Afonso Henriques. Het is leuk wandelen door de smalle straatjes -langs oude huizen, versierd met beelden en smeedijzeren balkons- in deze middeleeuwse wijk, waar u ook een ruime keuze heeft uit restaurantjes, cafés en terrasjes.

Dag 5: uw laatste Solares ligt zeer centraal voor een bezoek aan Ponte de Lima, één van de mooiste plaatsen van de Minho provincie. Al in de oudheid was het een belangrijk knooppunt van wegen. Uit die tijd dateert ook de Romeinse brug over Lima-rivier. De kleurrijke stadsmarkt, een traditie die teruggaat tot de 12e eeuw, vindt plaats op de linkeroever van de rivier.
Tot de mogelijkheden behoort ook een dagtocht naar het Nationaal Park Peneda-Gerês. Dit park, door UNESCO tot Wereld Biosfeerreservaat benoemd, bestaat uit adembenemend landschap van bossen, bergen en dalen met watervallen en vele riviertjes. Het landschap is een zee van groentinten, iets wat u het beste tijdens een wandeling kunt ervaren.

Route: Porto - Porto, km, solares, nachten
1e dag: Luchthaven Porto - Mesão Frio, 95 km, Casa das Torres de Oliveira (CA), 2 nachten
3e dag: Mesão Frio - Guimarães, 90 km, Casa da Ribeiro (CA), 2 nachten
5e dag: Guimarães – Ponte da Barca, 95 km, Casa da Portela de Sampriz (CA), 3 nachten
8e dag: Ponte da Barca - Luchthaven Porto, 102 km

Inclusief: vliegreis per TAP Portugal en verblijf in de landhuizen (Solares) op basis van logies en ontbijt.

Bij deze reis is een huurauto categorie A inbegrepen voor 7 etmalen. Geeft u de voorkeur aan een grotere auto dan kunt u deze onder opties (stap 3) tegen een toeslag wijzigen in een andere auto categorie. Vanaf 4 personen adviseren wij een auto categorie F te reserveren. Boekt u met 4 personen of meer en heeft u liever 2 auto's, dan kunt u dat bij boeking vermelden.

Ontdek het historische erfgoed van Noord Portugal

Ligging

Casa das Torres de Oliveira - van Mesão Frio :


Het huidige Casa das Torres de Oliveira, omringd door wijngaarden en op ca. 10 km ten oosteren van Mesão Frio, dateert uit de 18de eeuw en werd opgetrokken op de grondvesten van een voormalig herenhuis uit de late 15de eeuw. De Commanderie van Oliveira, het tegenwoordige provinciestadje Mesão Frio ligt op de noordoever van de Douro rivier en werd door Koning Afonso V van Portugal in 1476 geschonken aan een Spaanse edelman, afkomstig uit Galicië als dank voor zijn deelname in de slag bij Toro. De huidige eigenaars hebben een verwantschap met deze adellijke familie, die meer dan 10 generaties teruggaat. De zonnige hellingen in het gebied van de Douro leenden zich uitstekend voor wijnbouw, een van de bezigheden van de familie, die in 1990 besliste om het landgoed ook voor het toerisme en vooral de wijnliefhebbers open te stellen.
De vier kamers, sommige met hemelbed, hebben een traditionele inrichting met houten meubilair en een privé badkamer met een ligbad.
Dagelijks wordt een continentaal ontbijt geserveerd en u kunt er op verzoek ook dineren -wel vooraf reserveren. Portwijn en andere drankjes worden geschonken in de bar. Op het landgoed wordt wijn geproduceerd, waaronder diverse bekroonde wijnen die u ter plaatse kunt proeven en kopen. Casa das Torres de Oliveira heeft een eigen kapel met verguld houtsnijwerk. Buitenzwembad (geopend in de zomermaanden) met ligbedden en parasols. De uitgestrekte tuin van het landgoed vormt het beginpunt van tal van wandel- en fietspaden. Er is parkeergelegenheid en gratis Wifi in sommige openbare ruimtes.

Casa do Ribeiro - Guimarães :


Casa do Ribeiro dateert uit 1688 en is sindsdien eigendom van dezelfde familie. Het landhuis ligt in São Cristovão do Selho, een dorpje op 8 km ten zuiden van Guimarães en wordt omgeven door rustige groene bossen, waar het plezierig wandelen is langs natuurlijke fonteinen en langs de oevers van de rivier. Casa do Ribeiro is gebouwd in een U-vorm en wordt omgeven door hoge muren, waarin de grote hoofdingang bevindt. Via een grote stenen trap bereikt u bereikt u het centrale gedeelte van het huis. In het middeleeuwse centrum van Guimarães vindt u vele historische monumenten, waaronder het imposante kasteel en het iconische standbeeld van Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Ook treft u er een ruime keuze uit restaurantjes, cafés en terrasjes.
De vier met zorg ingerichte kamer hebben antiek meubilair en een privé badkamer. De kamers bieden uitzicht over de mooie groene omgeving.
Het landhuis heeft comfortabele, met authentiek meubilair ingerichte zit-en woonkamers en prachtig beschilderde plafonds. Er is een groot balkon met uitzicht op de schitterend aangelegde tuinen, waarin zich de artistieke fontein bevindt. Er is een ontbijtruimte, een gebedsruimte en parkeergelegenheid en gratis Wifi in sommige publieke ruimtes.

Casa da Portela de Sampriz - Ponta da Barca :


Dit charmante landhuis ligt in de Minho regio op ca. 10 km ten zuidoosten van Ponta da Barca op een van de hellingen van Santa Rita, halverwege de ruïnes van het mythische Kasteel van Nobrega en het land van Magalhães. In de 18e eeuw werden het hoofdgebouw, de kapel, de tuinen en de monumentale toegangspoort geheel gerenoveerd. Tegenwoordig zijn er onder de benedenverdieping in het hoofdgebouw nog steeds 15e eeuwse restanten te zien van het oorspronkelijke huis. De huidige eigenaren zijn zeer zorgvuldig in het bewaken hun cultureel erfgoed, waar toe ook de farm, de graanschuur en de groene velden behoren, waardoor Casa da Portela de Sampriz de uitstraling heeft van een typisch welvarend Minho landhuis.
De 4 kamers traditioneel ingerichte kamers hebben een flat screen tv en een privé badkamer.
Tot de faciliteiten behoren een comfortabele lounge, een ontbijtruimte, een zwembad (in de zomermaanden geopend) met ligbedden en parasols, mooie tuinen, parkeergelegenheid en gratis Wifi in sommige openbare ruimtes. U kunt er fietsen huren en heerlijk wandelen in de landelijke omgeving.
Solares: een kennismaking met de traditionele Portugese gastvrijheid.
Een verblijf in een Solares staat borg voor een ongedwongen vakantie en een kennismaking met de traditionele Portugese gastvrijheid. De huizen beschikken over een klein aantal kamers en liggen meestal in een rustige landelijke omgeving, vaak op korte afstand van dorpjes en stadjes. Een ideale basis voor een verkenningstocht door het mooie onbedorven binnenland. Tijdens uw verblijf kunt u zich vrij door bijna alle vertrekken begeven en gebruikmaken van de aanwezige faciliteiten. Het ontbijt is in de reissom inbegrepen en de kamers hebben allemaal een privé badkamer. De eigenaren zullen u warm verwelkomen en u informeren over de omgeving, de lokale gastronomie en de tradities. Sommige huizen verzorgen op verzoek ook een diner. Zo'n maaltijd wordt vaak genoten met de familie en andere gasten. Een unieke manier om kennis te maken met het traditionele leven. Om de continuïteit in kwaliteit te waarborgen worden de huizen met grote regelmaat door Turihab geïnspecteerd, zodat ze blijven voldoen aan de hoogste eisen.


De Solares zijn onderverdeeld in drie categorieën:
CA: Casas Antigas
QH: Quintas & Herdades
CR: Casas Rústicas

Casas Antigas zijn prachtige authentieke huizen, variërend van statige landhuizen tot elegante country houses, die veelal dateren uit de 17de of 18de eeuw. Ze zijn privé bezit, vaak al honderden jaren eigendom van dezelfde familie. Veel huizen zijn met behulp van de Portugese staat gerestaureerd en vormen een uniek onderdeel van het nationale erfgoed.

Quintas & Herdades zijn sfeervolle landhuizen, die in bouwstijl variëren van klassiek tot rustiek. Ze liggen binnen een uitgestrekt landgoed of zijn het hoofdhuis van een grote boerderij. De rust en de zuivere lucht maken een wandeling door de tuinen, olijf-en sinaasappelboomgaarden of de wijngaarden tot een ware belevenis.

Casas Rústicas zijn rustieke in regionale stijl opgetrokken huizen, waarbij gebruik werd gemaakt van materialen uit de streek. Ze zijn geringer van omvang, eenvoudig maar praktisch en comfortabel ingericht. Gelegen in kleine dorpjes of binnen een landgoed bieden zij een uitstekende kans om te genieten van de rust van het landelijk leven.

2017 Style in Travel

Style in Travel
Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen Stichting Garantiefonds Reisgelden Calamiteitenfonds Reizen Greenseat - CO2 Compensatie